tr

Yüksekte Çalışma

Yüksekte Çalışma

Yükseklik Nedir? Nasıl Tanımlanır.

Düşüldüğünde yaralanma ve ölüm riski olan her nokta yüksek olarak tanımlanır.

Sağlık ve güvenlik açısından tehlike oluşturabilecek ve adım atarak çıkamayacağımız, düştüğümüzde ölüm riski olan her nokta yüksek olarak değerlendirilir Yüksekte çalışma nedir? Yüksekte çalışma alanları nerelerdir?

Dört metreden daha fazla olan yerler İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğince ve yapı işlerinde, tabandan itibaren 3 metreden fazla olan, kayma ve düşme tehlikesi bulunan yerler olarak tanımlanır.

Yüksekte çalışması yapılırken mutlaka çalışanların uygun Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD) ve teknik ekipmanlar ile desteklenmesi gerekmektedir.

Öncelikle çalışmaya başlamadan, Risk değerlendirmesi yapılması, Çalışma planının hazırlanması, işin en güvenli yapılış yönteminin belirlenmesi, İş başı konuşmalarının yapılması, İşaret ve işaretçilere uyulması, Kişisel Koruyu Donanımlar (KKD) ve yüksekte güvenli çalışmayı sağlayacak teknik malzemelerin hazırlanması, Sağlık beyanlarının alınması şeklinde kontrol listesine uygun sıra ile hazırlıklar yapılmalıdır.

Yüksekte çalışmayı 3 aşamada incelemek gerekmektedir.

Bunlar 1. İşin öncesi, 2. İşin yapılışı, 3. İşin bitimi sonrasıdır.

İş veren ve yetkilisi, kişilerden izin alarak çalışma ve görevlendirme formu doldurmalı ve yapılacak işler, iş süreci, iş süresi, çalışacak personelin kullanacağı ekipmanların bilgileri bu formlarda belirtilmesi gerekir.

Yüksekte Çalışma İçin Nasıl Hazırlık Yapılır?

Yüksekte çalışma yapılan yerler nerelerdir?

Yer altında madenler ve diğer alanlarda yapılan çalışmalarda da yüksekte çalışmalar yapılmaktadır, bunlara Tünelleri, madenleri, kuyuları örnek gösterebiliriz.

Enerji hatları, Baz istasyonları, Tersaneler, Ormancılık faaliyetleri, Binaların dış bakımı ve temizliği (camların silinmesi), Maden ocakları, taş kırma sahaları, beton santrallerinin içerinde birçok alanda da yüksekte çalışmalar yapılmaktadır.

Yüksekte Çalışma için Nasıl Hazırlık Yapılır?

Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) nin seçimi nasıl yapılmalıdır?

Yüksekte çalışma hazırlığı yapan personeller çok tehlikeli işler kapsamında çalıştıklarından dolayı kullanacakları ekipmanların KKD’lerin buna göre seçilmelidir. Standart dışı ve yeterli belgeye sahip olmayan ekipmanlar kullanılmamalıdır.

Kullanılacak ekipmanlarda standart bilgileri, üretim seri numarası, üretici bilgisi mutlak bulunmalıdır.

Yüksekte çalışma sırasında kullanılacak kişisel Koruyucu Donanımlar nelerdir?

1.Kask/Baret (EN 397 – EN 12492)
2.İş gözlüğü (EN 166)
3.Tam korumalı vücut kuşamı (EN 358 – EN 361 – EN 813)
4.Eldiven (EN388)
5.Çift kollu lanyard (EN 354, EN 355, EN 362, EN 12275)
6.Pozisyon alma lanyardı (EN 358, EN 353-2)
7.İş kıyafeti
8.İş ayakkabısı (S3)

Kimler Yüksekte Çalışma Yapabilir;

Ilgaz Osgb iş yeri hekiminden alınan işe giriş muayene raporu ve ek tetkikler ile fiziken ve ruhen uygun görülen kişiler yüksekte çalışma yapabilir. Yüksekte çalışmaya ilişkin eğitimler Ilgaz İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanları tarafından verilmelidir.

İş yeri ve çalışanınızın güvenliği için Ilgaz Osgb (Ilgaz Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) Kastamonu İş Sağlığı, İş Güvenliği ve Diğer Sağlık Personeli desteği ile tüm olumsuz riskleri minimize edebilirsiniz.

Whatsapp
Ilgaz Osgb
Ilgaz Osgb
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?