tr

Odiometri – İşitme Testi

Odiometri – İşitme Testi

Odiometri Nedir?

Odiometri, işitmenin ölçülüp fonksiyonlarının değerlendirilip sonucunu öğrenmeye yönelik yapılan teste denmektedir. İşitme kaybı genelde yaşla birlikte gelmektedir fakat heme hemen tüm yaş gruplarında görülmektedir.

Yapılan bir araştırmaya göre, 50 yaşın üzerindeki insanların en az % 30 unda işitme kaybı görülmekte ve en az % 40’ın üzerindeki kişiler de bu sorunu deneyimlemektedir. İşitme kaybının test edilmesinin yolu odyometri kullanmaktır.

Odiometri sınavı, işitme işlevinizin ne kadar iyi olduğunu test etmektedir. İç kulağın işlevi ile ilgili hem ses yoğunluğunu hem de tonunu, denge sorunlarını ve diğer sorunları test etmektedir. İşitme kaybının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış doktor testi bir odiolog tarafından yapılmaktadır.

Ses yoğunluğu ölçüm birimi desibel’dir. Sağlıklı bir insan kulağı fısıltı gibi sessiz sesleri duyabilir. Bunlar yaklaşık 20 desibeldir. Uçak motoru gibi yüksek ses 140 ile 180 desibel arasındadır.

Bir ses tonu saniyedeki siklüslerle ölçülür. Ton için ölçüm birimi Hertz’dir (Hz) Düşük bas tonları yaklaşık 50 Hz ölçülür. İnsanlar 20 ile 20,000 Hz aralığında sesleri duyabilmektedir. İnsan konuşması genellikle 500 ile 3,000 Hz aralığındadır.

Odiometri Testi Neden Yapılır?

Ne kadar iyi duyulabildiğini belirlemek için odiometri testi yapılmaktadır. Bu, rutin bir taramanın parçası olarak veya gözle görülür işitme kaybına yanıt olarak yapılmaktadır.

İşitme kaybının ortak nedenleri şunlardır; doğum kusurları, kronik kulak enfeksiyonları, anormal bir kemik büyümesi, kulaktaki yapıların düzgün çalışmasını önlediğinde ortaya çıkan, otoskleroz gibi kalıtsal koşullar, kulakta yaralanma, içkulak hastalıkları, yüksek seslere düzenli maruz kalma, kulak zarı yırtılması, kulakta hasar.

Uzun süre yüksek seslere maruz kalınması işitme kaybına neden olmaktadır. Bir rock konserinde duyduğunuz 85 desibelden yüksek sesler yalnızca birkaç saat sonra işitme kaybına neden olmaktadır.

Yüksek sesli müzik veya endüstriyel gürültüye düzenli olarak maruz kalınması köpük kulak tıkacı gibi işitme korumasını düzenli bir şekilde kullanmak gerekmektedir.

İşitme kaybı, kulağımızdaki her bir mekanizmanın görevini yerine getirememesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Kulak kokleası, ses titreşimlerini sinir uyarılarına dönüştürerek beyne gönderilmesini sağlamaktadır.

İşitme kaybı ayrıca beyne ses bilgisi taşıyan sinir hasarı veya beynin bu bilgiyi işleyen kısmına zarar vermesi nedeniyle oluşabilir. Bu tip işitme kaybı genellikle kalıcı olmaktadır. Hafif, orta veya ağır hasar kaybı olabilmektedir.

Odiometrisinin Riski Varmıdır?

Odiometri, hiçbir risk taşımamaktadır.

Odiometri testine nasıl hazırlanılır?

Odiometri testi özel bir hazırlık gerektirmemektedir. Tek yapılması gereken zamanında randevuya gelmek ve odiolog’un talimatlarına uymaktır.

Odiometri nasıl yapılır?

Odiometride yer alan birkaç test mevcuttur. Saf ton testi, farklı sahalarda duyabileceğiniz en sessiz sesi ölçmektedir. Kulaklıklar yoluyla ses çalan bir makine olan bir odiometri kullanmayı içermektedir.

İşitme aralığını belirlemek için odyolog sesler ve konuşma gibi çeşitli sesleri, farklı aralıklarla bir kerede bir kulağa dinlettirmektedir.

Odiolog her sese talimat vermektedir. Büyük olasılıkla bir ses duyulursa butona basması istenecektir.

Başka bir işitme testi, işitme uzmanına konuşmanın konuşmayı arka plan gürültüsünden ayırt etme becerisini değerlendirmesine olanak tanımasıyla yapılmaktadır. Sesli bir örnek ile söylenecek ve duyduğunuz kelimeleri tekrarlamanız istenecektir. Kelime tanıma, işitme kaybının teşhisinde yardımcı olmaktadır.

Titreşimlerin kulaklarda ne kadar iyi duyulduğunu belirlemek için bir ayar çatalı kullanılmaktadır. Mekanik bir cihazdır. Bu test herhangi bir ağrı ya da rahatsızlığa neden olmaz ve yaklaşık bir saat gibi bir zaman dilimi sürmektedir.

Ilgaz Osgb Mobil Hizmetimiz sonrasında, işitme testi sonuçları ile ilgili olarak, Odiolog kişiyle birlikte sonuçları tahlil eder.

Ses seviyesinin ve tonunun ne kadar iyi duyulduğuna bağlı olarak, Odiolog kişiye yüksek sesi önleyen kulak tıkacı takılması veya bir işitme cihazı kullanmak gibi ihtiyaç duyabilecek düzeltici tedbirler almak gibi önlem alınması gereken herhangi bir tedavi hakkında kişiyi ve işverenin bilgilendirir.

Diğer Mobil Sağlık Hizmetlerimiz için “Tıklayınız”

Kastamonu Osgb İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Karabük Osgb İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Sinop Osgb İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Çankırı Osgb İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Boyabat Osgb İş Sağlığı ve İş Güvenliği firmalarından iş güvenliği, iş sağlığı, mobil sağlık ve iş yeri hekimlik hizmeti alması zorunlu olan işletmelere  ayrıca Kişisel koruyucu donanımlar, işyeri ris analizi, acil durum planı, patlamadan korunma dökümanlarının hazırlanması hizmetini profesyonel İş Güvenliği Uzmanı ve İş yeri Hekimleri ile veren sektörünün lideri Ilgaz Osgb (Ilgaz İş Sağlığı ve Güvenliği) profesyonellerinden yardım alabilir, işletmeniz ve çalışanlarınızı kaza ve risklere karşı koruyabilirsiniz.

Whatsapp
Ilgaz Osgb
Ilgaz Osgb
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?